Lapin kultahiput

Suomen Lapin kultahiput ovat erittäin puhdasta kultaa, pitoisuus on noin 95%, loput 5% on hopeaa ja muita metalleja. Puhtaan kullan tiheys on 19,32 g/cm3. Kultahiput ovat kehittyneet kallion murroskohtiin kovassa kuumuudessa ja paineessa noin 2 milj. vuotta sitten.

Lue lisää kullasta ja kultahipuista vuonna 2014 ilmestyneestä Kullankaivajan Oppaasta, Kustantaja Hipputeos ja kirjoittajat  Seppo J Partanen ja Raimo Niemelä:

Alla on linkki koko Kullankaivajan oppaan sisältöön (päivitetty 11 2023):

KULLANKAIVAJAN OPAS SISÄLTÖ

isomus kultahippu LemmenjokiKultahiput ovat saaneet muotonsa ahtaissa kivenraoissa. Useiden jääkausien aikana Lapin korkeat vuoret ovat murskautuneet laakeiksi tuntureiksi. Tällöin kultahiput ovat irronneet emäkivestä, joka yleensä on ollut kvartsi ja kulkeutuneet vesi- ja moreenivirrassa alaspäin. Aikojen kuluessa vesi on kuljettaa kevyempää hiekkaa ja kiviä alavirtaan ja kulta painavampana on rikastunut puroihin ja jokivarsiin.

Sekahippu, hipun sisällä kvartsia

Kultaa löytyy jokisoran lisäksi moreenista sekä tasaisilta alueilta ja nyisten mäkien päältä. Nykyinen jokiuomasto on syntynyt viimeisen jääkauden jälkeen. Maastoa ovat muovanneet monien jääkausien aiheuttamat virtaukset. Nykyiset mäet ovat voineet aikaisemmin olla vuorten välissä olleita järviä. Kutturantien Härkäselän epäillään olevan järvenpohjaa, jonka kova sedimentti ei ole kulunut jääkausien myllerryksessä, vaan se on pysynyt ja viereltä vuoristo kulunut pois. Härkäselkää on kaivettu ainakin kolme eri kertaa, ensin lapiolla ja sen jälkeen ainakin kahdesti erikokoisilla kaivinkoneilla.

Veden kuljetuksessa kultahiput muovautuvat, taittuvat ja menevät ”kasaan”, mutta sitkeytensä ansiosta eivätkä murru. Hipun pintamuodosta voi päätellä, onko se liikkunut alkuperäisestä paikastaan. Jos

Korvakoru riipus(2kpl) kultahippu 6mm ArcticGold Lemmenjoki
Vähän kulunaista hippuja Lemmenjoen korvakoruissa
0.42g 5x8mm
Sotajoen hippu on taittunut
ISOMUS Kultahippu 5.60 g 12x11mm Lappi Arctic Gold
Lähes pyöreäksi muovautunut Sotajoen hippu

hipun pinta on teräväsärmäinen, niin se on lähellä lähtöpaikkaansa. On löytynyt lähes pyöreitä ja kiillottuneita hippuja, nämä ovat olleet kovassa kivien myllytyksessä ja ovat todennäköisesti liikkuneet pitkän matkan.

Geologinen Tutkimuslaitos on tutkinut tehokkaalla elektronimikroskoopilla isoja hippuja ja on todettu, että hippujen sisällä voi olla kiviä. Mittaamalla ison hipun tilavuuden ja kun tiedetään kullan ominaispanon 19,32 g/cm3, voidaan laskea montako prosenttia painosta on muita aineita kuin kultaa.

Jokainen kultahippu on erilainen ja näin ainutlaatuinen taideteos – kaunis tai jopa ruma. Silti se on aina keräilyharvinaisuus. Hippukullan käsien kautta on mennyt satoja hippuja ja usein tulee vastaan hippu, joka muistuttaa eläintä, satuhahmoa tai esinettä. Tässä on muutama mieleen jäänyt hippu:

Kultahippu 0.28gr 5x5mm
Kettu
Kultahippu 0.19 gr 6x6mm "Joutsen"
Joutsen
Kultahippu 0.58g 6x10mm Arctic Gold Lappi
Metso soitimella
Kultahippu 1.33g 10x11mm "OMAKUVA" Lappi
Omakuva

 

 

 

 

 

Kultahippu 0.30gr 7x5mm Arctic Gold Arctic nugget Lapland Ivalojoki kulta-alueelta.
Koiranpentu
Kultahippu 0.19 gr 5x7mm Rukkanen Arctic Gold
Kinnas käytetty
Kultahippu 1.09 g 10x9mm Lappi Arctic Gold
Musta aukko
KOTKA

 

 

 

 

 

Tästä pääset suoraan Kultahippukauppa