Kultakorut

Suomen Lapissa on kaivettu kultaa jokisorasta yli 150 vuoden ajan. Vielä nykyäänkin kultaa löytyy lähes kymmenen kiloa vuodessa. Pääosa kullasta on hienoa kultaa, joka sulatetaan kultaharkoiksi. Osa kullasta on kuitenkin hippuina, jotka painavat 0,1 grammasta aina satoihin gammoihin. Nämä hiput ovat arvokkaampia kuin hienokulta. Hipuista valmistetaan koruja, jotka jokainen ovat ainutlaatuisia ja toista samanlaista eri löydy.

Lapin kulta on erittäin puhdasta, hippujen kultapitoisuus on noin 95% ja loput 5% ovat hopeaa ja muita metalleja.

Lemmenjoen kultakorut ja Aarne Alhonen.

Kultaseppä Aarne (Arska) Alhonen on Lemmenjoen kullankaivaja ja kultakorujen suunnittelija ja valmistaja.

Kultahippu koru Aarne Alhonen Mäläskän hippu Lemmenjoen kulta-alue löydettiin vuonna 1945, jonka jälkeen alkoi kultaryntäys Lemmenjoen alueelle. Sieltä on löytynyt vuosittain 20 – 30 kg kultaa ja mukana isoja Isomus- ja koruhippuja. Lue Lemmenjoen ja koko Lapin kultahistoriasta kultahippu.fi sivustolta LAPIN KULTATARINOITA

Koneellinen kullankaivu päättyi Lemmenjoella kesällä 2020. Koneellinen kullankaivu, josta saadaan suurin osa koruhipuista, jatkuu edelleen muilla kulta-alueilla.

Lemmenjoen koruhipuista on tehty kymmeniä tuhansia koruja, tunnetuin ja eniten koruja on valmistanut kultaseppä  Alhonen.Alhonen lemmenjoki koru

Arska erikoistui koru- ja jalokivien etsintään valtauksellaan edellisen haltija jalanjäljissä.  Arska ryhtyi valmistamaan koruja Lemmenjoen kultahipuista sekä suomalaisista koru- ja jalokivistä. Hänen käsissään syntyi noin 50 000 korua. Niihin on tarvittu ainakin 40 kiloa kultahippuja, hän itse arvioi. ”Jokainen hippu on saanut yksilöllisen kohtelun sormissani”. Valtaosa koruista on hippuriipuksia ja korvakoruja, joissa hipun paino on vaihdellut 0,2 – 1 g välillä. Isomuksiakin on, painavin Mäläskän Riston 87 -grammainen ”Roope”( Kuvassa).
Noin 5000 korussa on ollut Lemmenjoen granaatti, Luoston ametisti tai Luumäen berylli. Sama määrä koruja on syntynyt Lemmenjoen lumikvartsista ja epidootista, Kittilän jaspiksesta ja Ylämaan spektroliitista. Noin 80 % on ollut hippukoruja ja 20 % kullan ja kivien yhdistelmiä.
Linkki Arskan koruihin KULTAKORUT LEMMENJOELTA
Lue lisää kultasepän koruista  KULTAHIPUISTA KORUIKSI