Julkaistu

Suomen suurin metallinpaljastimella löydetty kultahippu 39,6 g myynnissä

Kultahippu 39,6 g on löydetty metallinpaljastimella, hippu on keräilyharvinaisuus, toista samanlaista ei ole.

Kaikki isot hiput ovat keräilyharvinaisuuksia. Hipun arvoon vaikuttaa hipun alkuperä ( löytöpaikka) myös löytötarina on tärkeä. Isoja hippuja on ollut myynnissä Lemmenjoelta, harvemmin muilta alueilta.

Myyjän yhteyshenkilö on Raimo Niemelä Hippukulta Oy:stä. Soita minulle, niin kerron lisää hipusta  nollaneljänolla5454833.

 

KH39,6 KTHipun löytöpaikka on historiallinen, se on löytynyt Hangasojalta 19.6.1988, klo 20:22. lähellä paikkaa mistä on löytynyt vuonna 1910 Suomen toiseksi suurin kultahippu Aleksi 385 g, löytäjä Aleks Kiviniemi. Hipun koko on noin 22×24 mm.

 

Löytäjä oli saanut luvan etsiä kultahippua metallinpaljastimella kahden kaivajan valtauksella Hangasojalla.

 

KH 39,6g KTLöytäjän löytötarina:

Ensin kokeilin puron pohjaa, toivotonta. sitten vielä takaisin tullessa puron varren laitoja, mistä ei enää ollut mahdollista lapiopelillä kaivaa isojen kivilohkareiden takia. Vaikea etsiminen oli metallinpaljastimellakin. Kuljin edestakaisin kivistä puron reunaa. Sitten kuului kova ei magneettisen metallin signaali. Rupesin pienellä teräväkärkisellä puutarhalapiolla kaivamaan kivenkoloa kuvitellen löytäväni alumiinipaperia tai pullonkorkin. Sitten se tapahtui, tuli näkyviin vähän keltaista pintaa! ja kun pyyhin vähä lisää maita, näkyi julmetun iso kultahippu !!!. Sellaista tunnetta sillä hetkellä ei voi toisille kuvailla. SE KYLLÄ SYTYTTI.

Otin kuvan filmikameralla heti kun kaivoin ja laitoin samaan kohtaan ja ympärillä olevaa maastoa. Olin Hangasojalla vielä pari päivää ja läksin kotia kohti. Mennessä kävin Tankavaarassa, näytin Kauko Launoselle hippua, hän kysyi, hetikö tulit!.

Hipun löytäjällä oli metallinpaljastin Scope Medatec 2. Siihen aikaan paljastimien tekniikka oli erilaista kuin nykyään. Hän kuitenkin ratkaisi monet ongelmat ja pystyi erottamaan eri metallin antamat merkkiäänet. Lemmenjoella oli kuitenkin paikkoja, jossa oli niin paljon magnetiittia, ettei metallinpaljastinta voinut käyttää.

Isoille hipuille on aina pyritty antamaan nimi. Tämän hipun löytöpäivä on Siirin nimipäivä. ”Myöhemmin muistui mieleen Rovaniemen markkinoilla elokuva ja Siiri Angerkoski kolmen kullankaivajan kämppäemäntänä. Mikäs sen sopivampi nimi minun löytämälle kultakimpaleelle.”